check_circleAltijd scherp geprijsd
check_circleRuim assortiment
check_circleGratis verzending v.a. €100
close
Assortiment
Klantenservice

Je eigen bbq saus maken

Je eigen bbq saus maken

Een avondje barbecueën is niet compleet zonder je vlees te serveren met BBQ saus. Wat is nou lekkerder dan deze donkerrode saus uit de winkel halen? Precies, een zelfgemaakte BBQ saus! Relatief eenvoudig maak je in een handomdraai de lekkerste saus in je eigen keuken. Een authentieke BBQ saus bestaat uit de verschillende basisingrediënten, zoals ketchup/tomatensaus, bruine suiker, stroop, worcestersaus, azijn en specerijen.

Met deze ingrediënten weet je zeker dat je een smaakvolle saus op tafel zet. Inmiddels zijn er tal aan variaties beschikbaar op deze populaire saus. We hebben onze drie favoriete recepten op een rij gezet en delen hoe je het beste uit je BBQ saus haalt.

Haal het beste uit je BBQ saus

Je eigengemaakte BBQ saus is klaar, wat nu? Je kunt de saus gewoon op tafel zetten en een lepel op je bord doen. Maar er zijn nog wat dingen die je kunt doen om het beste uit je zelfgemaakte BBQ saus te halen! Deze tips gelden overigens ook voor gekochte BBQ sauzen.

Bak je vlees met BBQ saus en laat karameliseren

Voor een goede smaak bak je je BBQ saus mee op het vlees. Let hierbij wel op dat je de BBQ saus pas later toevoegt, je zorgt er namelijk eerst voor dat het vlees gaar is. Wanneer je je lap vlees voordat het het vuur opgaat al insmeert met BBQ saus, houdt dit de rook van de barbecue tegen waardoor de typische bbq smaak afneemt. Iets wat je waarschijnlijk niet wil!

Extra lekker is om de BBQ saus te laten karameliseren. Dit doe je door op het einde nog een laag BBQ saus aan te brengen op het vlees dat al lekker ligt te bakken. Wanneer de saus begint te borrelen is het klaar!

Maak de saus niet te heet

We hebben het hier over de temperatuur van de saus, niet de pittigheid. Doordat er een goede hoeveelheid suiker in de BBQ saus zit, is het belangrijk dat de temperatuur van de saus niet te hoog wordt. Wordt de saus wel te heet, dan is de kans groot dat het verbrandt. Dat is niet de lekkere bite die je aan je stuk vlees wil.

Je saus bewaren

Je hoeft je BBQ saus niet weg te gooien wanneer je te veel hebt gemaakt. Zorg dat je de BBQ saus in een schaaltje bewaard die goed afgedekt kan worden. In de koelkast blijft zelfgemaakte BBQ saus nog ongeveer drie dagen goed, dus je moet wel redelijk snel zijn om het alsnog op te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je heerlijke BBQ saus in de vriezer te bewaren, dan blijft de saus nog goed voor ongeveer 9 tot 12 maanden.

Onze 3 favoriete recepten

We hebben onze drie favoriete BBQ saus recepten voor je op een rij gezet. Dat wordt smullen!

Authentieke BBQ saus

Een authentieke BBQ saus is een veilige keuze waarvan je zeker weet dat iedereen het lekker vindt. Dit recept is goed voor 200 ml BBQ saus. Halveer of verdubbel de hoeveelheid ingrediënten om aan te passen aan jouw gezelschap.

Ingrediënten:
  • 4 el zonnebloemolie
  • 16 el ketchup
  • 4 tl paprikapoeder (ga voor gerookte paprikapoeder als je een extra rokerige smaak wil)
  • 8 el bruine suiker
  • 4 tl worcestersaus
  • 4 el stroop
  • 4 tl azijn
  • zout en peper naar smaak

Het recept is heel simpel. Je kunt alle ingrediënten in een pan doen en zachtjes laten pruttelen. Doe dit voor 10 minuten en roer regelmatig door. Proef de saus tussendoor en voeg eventueel nog kruiden toe naar smaak.

Whiskey BBQ saus

Geef je BBQ saus een interessante twist door whiskey toe te voegen! De smaak van de whiskey zal redelijk op de achtergrond blijven, maar voegt zeker een extra dimensie toe aan de BBQ saus. Met dit recept kun je 200 ml whiskey BBQ saus maken. Pas de maten aan naar de hoeveelheid saus die je wilt maken.

Ingrediënten:
  • 60 ml whiskey (hoe sterker de whiskey, hoe sterker de smaak terugkomt)
  • 50 ml witte wijn azijn
  • 120 ml ketchup
  • 1,5 el mosterd
  • 1 el worcestersaus
  • 25 gr basterdsuiker
  • 1 halve ui
  • 2 teentjes knoflook
  • halve tl (gerookte) paprikapoeder
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper naar smaak
Snipper de ui en knoflook fijn. Fruit dit aan in een pan met hete olie. Voeg je whiskey naar keuze toe en roer dit kort door. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Kook het mengsel op laag vuur en laat de saus langzaam dikker worden. Roer wel af en toe door en proef of de saus goed op smaak is. Voeg zo nodig nog extra ingrediënten toe. De saus is na circa 15 minuten klaar! 

Pittige BBQ saus

Toe aan wat pit? Dan is deze pittige BBQ saus wat voor jou. Een pittige saus is een goede combinatie met de rokerige smaak die het vlees krijgt. Dit recept is goed voor 100 ml pittige BBQ saus en aan te passen naar de hoeveelheid die jij nodig hebt.

Ingrediënten:
  • 4 el ketchup
  • 1 tl pittige mosterd
  • ½ el sriracha
  • ½ el citroensap
  • 1 el azijn
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el ketjap manis
  • ½ el sojasaus
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • klein scheutje water
  • zout en peper naar smaak

Ook dit recept is simpel. Je doet alle ingrediënten in een steelpan en laat je op laag vuur zachtjes pruttelen. Roer het mengsel af en toe door. Wanneer de saus wat dikker is geworden, kun je het vuur uitzetten. Proef of de BBQ saus pittig genoeg is geworden. Zo niet, dan kun je nog wat extra sriracha toevoegen.

Tip: Geen held in de keuken en koop je toch liever een BBQ saus? Wij hebben heerlijke BBQ sauzen in ons assortiment. Dat wordt smullen!
 
    28-08-2023 16:47

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, handige tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer over ons