check_circleAltijd scherp geprijsd
check_circleRuim assortiment
check_circleGratis verzending v.a. €100
close
Assortiment
Klantenservice

Hoe steek je een kamado aan

Hoe steek je een kamado aan

Hoe steek je een kamado aan

Een kamado is niet zomaar een barbecue. Daarom gaat het aansteken van een kamado net even anders dan een gewone barbecue. Lees verder om meer te weten te komen over de kamado en hoe je deze aansteekt!

Wat is een kamado

Een kamado is een keramische barbecue waarvan de vorm lijkt op een ei. Oorspronkelijk werd een kamado gebruikt in Japan als oven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten Amerikaanse soldaten bekend met de kamado en introduceerden het later als barbecue in de Verenigde Staten. Later is de kamado als barbecue overgewaaid naar Europa. Het gebruiken van een kamado heeft voordelen ten opzichte van een andere barbecue, zo is de kamado goed bruikbaar om maaltijden te stomen, bakken en te gebruiken voor slow-cooking.

Heb je nog geen kamado maar ben je wel nieuwsgierig geworden? Ontdek ons
ruime aanbod aan kamado’s.

Hoe werkt een kamado

Om een kamado aan te steken maak je gebruik van houtskool. Witte aanmaakblokjes zijn een no go, aangezien hier paraffine vrijkomt en de smaak van je vlees en gerechten negatief beïnvloedt. Om langzaam de temperatuur te verhogen, laat je beetje bij beetje zuurstof in de kamado stromen. Wanneer de kamado op temperatuur is, laat je deze met dichte deksel stabiel worden. Daarna is de kamado klaar om op gebakken te worden!

Het aansteken van de kamado

Het aansteken van een kamado hoeft niet moeilijk te zijn, het is alleen van belang dat je goed weet wat de stappen zijn om de kamado op temperatuur te krijgen. Zorg er als allereerst voor dat je de kamado op een stevige ondergrond hebt geplaatst en er niks in de directe omgeving is dat vlam kan vatten, zoals een droge struik. Daarna kan de pret beginnen!

  1. De luchtschuif die zich aan de onderkant van de kamado bevindt, zet je volledig open.
  2. De houtskool plaats je in de keramische mand. Deze vul je tot de rand van de mand. De houtskool steek je vervolgens aan met aanmaakblokjes, bijvoorbeeld aanmaakwokkels gemaakt van houtwol. Wanneer er een vlam ontstaat in de houtskool laat je deze met rust, je plaatst geen houtskool bovenop de vlam.
  3. Plaats de deksel op de vuurschaal en zet de margrietschijf volledig open, deze bevindt zich op de deksel van de kamado. Hierdoor kan de zuurstof circuleren en warmt de kamado op. Het opwarmen van de kamado duurt ongeveer tien minuten.

Temperatuur kamado

De temperatuur van de kamado bepaal je door de hoeveelheid zuurstof die je toelaat. De zuurstof zorgt er namelijk voor dat de kolen harder gaan branden. Op de kamado bevinden zich twee schuiven, aan de luchtschuif (onderkant) en aan de margrietschijf (bovenkant). Door deze schuiven te bewegen bepaal je hoeveel zuurstof er in de kamado stroomt en dus hoe hoog de temperatuur wordt. We hebben voor je op een rijtje gezet hoe de schuiven moeten staan om een bepaalde temperatuur te bereiken. 

  • 250-350 graden: zet de margrietschijf en luchtschuif helemaal open
  • 180-250 graden: de margrietschijf zet je voor de helft open, de luchtschuif een klein stukje
  • 120-180 graden: zowel de margrietschijf als luchtschuif zet je een klein stukje open
  • Onder 120 graden: de margrietschijf en luchtschuif zet je beide bijna dicht

Na deze tips moet je al aardig uit de voeten kunnen met de kamado. Kun je nog wat extra uitleg gebruiken om de kamado te masteren? Je leert het in onze Demo Workshop Kamado Basics.

 

 

    10-07-2023 12:34

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, handige tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer over ons