check_circleAltijd scherp geprijsd
check_circleRuim assortiment
check_circleGratis verzending v.a. €100
close
Assortiment
Klantenservice

Hoe bereid je zalm op de bbq?

Hoe bereid je zalm op de bbq?

Zalm op de bbq

We hoeven je vast niet uit te leggen dat een stuk vis heerlijk is van de barbecue. Of je nou gaat voor kabeljauw, gamba’s of tonijn: bijna elke vis is goed te bereiden op de bbq. Een van onze persoonlijke favorieten van de bbq is zalm. Het grillen van zalm op de barbecue voegt een unieke rokerige en geroosterde smaak toe aan de vis. De hitte van de barbecue karameliseert de buitenkant van de zalm, terwijl de binnenkant sappig en mals blijft. Zeker het proberen waard! Wij leggen je uit hoe je het beste je zalm kunt bereiden op de barbecue.

 

Tip: Zalm kan soms wat uit elkaar vallen wanneer je deze van het rooster wil halen. Leg daarom je stuk zalm in aluminiumfolie op de barbecue of rijg stukjes aan een spies.

Temperatuur bbq voor zalm

De barbecue kan aardig in temperatuur oplopen. Dit is voor het bakken van vlees vaak geen probleem, maar bij zalm moet je de temperatuur van de barbecue niet te hoog hebben. Tussen de 50 en 60 graden is vaak perfect wanneer je de zalm direct op het rooster plaatst. Een te hete barbecue zorgt er namelijk voor dat de zalm te snel gaar wordt en daardoor heel droog wordt. Om meer controle te houden over het garingsproces kun je ook nog de kolen in de barbecue aan één zijde plaatsen, de zalm leg je dan aan de andere kant van de barbecue. 

Hoe lang moet zalm op de bbq?

Hoe lang je zalm nodig heeft om gaar te worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Een stuk zalm dat direct op de bbq ligt, zal sneller gaar zijn dan een ingepakte zalmfilet. Ook speelt de dikte van het stuk zalm een rol. Houd voor de verschillende bereidingswijzen de volgende tijden aan:

 • Zalmfilet bereiden op de huid - 5 a 6 minuten, waarvan 3 minuten op de huidkant
 • Zalm op een spies - 8 minuten
 • Zalmfilet roken - 10 tot 15 minuten
 • Zalmpakket in folie - 20 minuten

De genoemde tijden zijn richtlijnen om aan te houden, maar check daarnaast regelmatig je stuk zalm. Ziet het er goed uit en heeft de kern een goede temperatuur bereikt? Dan is het tijd om je zalm van de bbq te halen!

Tip: Een kamado is heel geschikt om zalm in te roken of zalm te bakken in een foliepakket.

Bbq recept met zalm

De basis hoe je een lekker stuk zalm bereid op de barbecue is nu duidelijk. Maar een lekker stuk zalm bereid je niet zonder een goed recept! We delen hier een van onze favoriete bbq zalm recepten:

Ingelegde zalmfilet met pesto

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 2 stuks zalmfilet
 • olijfolie
 • Eventueel andere ingrediënten, zoals tomaat

Benodigdheden pesto:

 • 1 teen knoflook
 • 15 gram basilicumblaadjes
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • 25 gram pijnboompitten
 • Olijfolie

Bereidingswijze:

Maak als eerste de pesto klaar. Dit doe je door de basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie en de pijnboompitten met elkaar fijn te malen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vijzel of keukenmachine. Vervolgens maak je de aluminiumfolie gereed om te gebruiken door deze in gelijke stukken te scheuren en in te smeren met olijfolie. Plaats vervolgens de zalm in de aluminiumfolie en bestrijk de zalm met de pesto. Als extra kun je er nog voor kiezen om er nog ingrediënten aan toe te voegen, zoals Roma tomaatjes of paprika. Vervolgens vouw je de pakketjes dicht (doe dit niet te strak!) en plaats je ze op de bbq wanneer deze een gemiddelde temperatuur heeft bereikt van ongeveer 170-190 graden. Doordat de zalm in folie gewikkeld is, kan de barbecue een stuk heter zijn dan wanneer je de zalm direct op de grill plaatst. In ongeveer 8 minuten bak je de zalm gaar.

Tip: Je kunt je stuk zalm ook een lekkere smaak geven door het te marineren in een bbq rub. Bij BarbecueXXL hebben we een uitgebreid aanbod met uiteenlopende smaken!
    17-08-2023 10:51

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, handige tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer over ons