check_circleAltijd scherp geprijsd
check_circleRuim assortiment
check_circleGratis verzending v.a. €100
close
Assortiment
Klantenservice

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de kamado en kogelbarbecue

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de kamado en kogelbarbecue

Houtskoolbarbecue kopen of kiezen voor een kamado? 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe barbecue, wil je je graag goed oriënteren. In deze blog gaan we dieper in op de houtskoolbarbecue. In onze vorige blog hebben we de voordelen en nadelen van een houtskoolbarbecue voor je op een rijtje gezet. Hier benoemden we al kort het verschil tussen de kamado en de gewone barbecue, zoals de kogelbarbecue. Beide zijn houtskoolbarbecues, maar welke barbecue bij jouw situatie past? Daar gaan we je bij helpen. 
 

De kogelbarbecue in het kort

We beginnen bij de traditionele houtskoolbarbecue: de kogelbarbecue. Een barbecue met een ronde deksel, vandaar de naam kogel. Door de barbecue af te sluiten, krijg je meer mogelijkheden dan de traditionele barbecue zonder deksel. Door de deksel van de kogelbarbecue te sluiten, wordt het vlees indirect door de hitte verwarmt. Vergelijkbaar met een oven. Zo kan je vlees rustig garen. De kogelbarbecue is van staal gemaakt en blijft op temperatuur door houtskool of briketten. 
De kogelbarbecue is ook zonder deksel te verkrijgen. Deze variant nemen we niet mee in de vergelijking van de blog, omdat de functionele verschillen met de kamado te groot zijn. 
 
 

De kamado in het kort 

Een kamado is een eivormige, keramische barbecue. Oorspronkelijk komt het model uit Japan, waar hij functioneerde als oven. De verplaatsbare variant ervan namen de Amerikanen na de oorlog mee terug en vervolgens introduceerden zij de kamado als barbecue. 
Deze keramische barbecue houdt de warmte goed vast, maakt het mogelijk om de temperatuur te reguleren en kan enorme hoge temperaturen bereiken. 
 

Overeenkomsten tussen een kamado en houtskoolbarbecue 

Beide barbecues zijn geschikt voor de echte barbecueliefhebbers. De traditionele rokerige smaak aan het vlees, de barbecuebeleving en de verschillende mogelijkheden van het bereiden van het eten geldt voor beide barbecues. Ook de brandstof, houtskool, verschilt bij beide barbecues niet. 
Zowel met een traditionele houtskool barbecue als met de kamado is het mogelijk om vlees zowel direct als indirect te grillen. 
Tal vol mogelijkheden met de enige echte barbecuesmaak! Maar zijn er ook verschillen? 
 

Verschillen kamado en houtskoolbarbecue 

De barbecues lijken in grote lijnen op elkaar, maar er zijn ook grote verschillen. Te beginnen met het prijsverschil. Een kamado kopen is niet iets wat je zomaar even doet. De kamado is een stuk duurder dan de ‘traditionele’ houtskoolbarbecue. Dit heeft te maken met onder andere de kwaliteit en de levensduur van de kamado. We sommen wat grote verschillen tussen de barbecues voor je op: 
  • De kamado is van keramiek gemaakt. De kogelbarbecue is vaak gemaakt van staal; 
  • De kamado is de enige barbecue in een ‘ei-vorm’; 
  • De isolatie en het kunnen afsluiten van de kamado is vele malen beter dan de kogelbarbecue; 
  • De kamado kan veel hogere temperaturen bereiken en de temperatuur is beter te reguleren;
  • De kamado kan veel meer dan alleen grillen. Je kunt met zekerheid stellen dat de kamado veelzijdiger is dan de kogelbarbecue; 
  • De kamado kan zichzelf schoonbranden, terwijl de kogelbarbecue juist een intensief schoonmaakproces nodig heeft. 

Voor welke barbecue moet ik kiezen? 

Welke barbecue het beste bij jou past, ligt aan je wensen, budget en doelen. Wanneer je ‘gewoon’ wil barbecueën voldoet de kogelbarbecue in grote lijnen prima. Voor wie meer variatie en uitdaging wil (en voldoende budget heeft) is het een goede beslissing om door te sparen voor een kamado. Op het gebied van kamado’s is er genoeg keuze. Om je daarmee te helpen, hebben we alvast een blog geschreven met genoeg tips om de beste kamado voor jou te kiezen. 
    16-12-2021 11:27

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, handige tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer over ons