check_circleAltijd scherp geprijsd
check_circleRuim assortiment
check_circleGratis verzending v.a. €100
close
Assortiment
Klantenservice

Spareribs op de bbq

Spareribs op de bbq

Spareribs op de kamado: zo doe je dat

Wat is nou heerlijker dan een goede sparerib van de barbecue? Bijna niks! Daarom is dit malse stuk vlees onmisbaar op je volgende barbecue. In deze blog nemen we je mee in de beste manier om spareribs op je kamado te bereiden, zodat je kunt genieten van een heerlijk en sappig stuk vlees.

Waarom spareribs op de kamado?

Voordat we in de details duiken, vraag je je misschien af waarom de kamado juist zo geschikt is voor het bereiden van spareribs. De kamado, bekend om zijn veelzijdigheid en uitstekende warmtebehoud, zorgt ervoor dat de spareribs sappig en vol van smaak zijn. Het keramische materiaal van de kamado houdt de warmte vast en zorgt ervoor dat het vlees geleidelijk gaar wordt, wat resulteert in perfect mals vlees met een knapperige buitenkant.


Nog niet helemaal overtuigd waarom een kamado de juiste keuze is? We hebben alle voordelen van een kamado voor je op een rij gezet. Zeker weten dat je daarna niet meer zonder kunt!
 

Waar komen spareribs eigenlijk vandaan?

Spareribs hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor het moderne barbecue-tijdperk. Dit smakelijk stuk varkensvlees komt voort vanuit verschillende culturen over de hele wereld. Historisch gezien werden spareribs beschouwd als het minder gewaardeerde deel van het varken, dat aan slagers werd gegeven als een bijproduct van andere populaire stukken vlees. Spareribs worden namelijk gemaakt van de buikzijde of zijribben van het varken.

 

De barbecuetraditie is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het slow-cooken van spareribs op de barbecue een ware traditie werd en een gezellige bezigheid om bijeen te komen met elkaar.

De beste manier om je spareribs te bereiden op de bbq

Leuk al die informatie, maar je wil natuurlijk weten hoe je je spareribs zo sappig mogelijk kunt bereiden op de barbecue. Daarom zetten wij hier wat tips voor je op een rij zodat jij als een echte grillmeester de lekkerste spareribs op tafel tovert!
 

Marineer op tijd

Allereerst beginnen we met het marineren van de spareribs. Door je spareribs in te smeren met een kruidige marinade voeg je enorm veel smaak toe aan je stuk vlees. Begin op tijd met marineren, de smaak komt namelijk het beste tot zijn recht wanneer je spareribs uren hebben kunnen marineren. Houdt minstens 4 uur aan, maar marineer je spareribs bij voorkeur al de avond van tevoren voordat de barbecue plaatsvindt.

 

Tip: Breng extra smaak aan je stuk vlees door deze van tevoren in te masseren met een van onze bbq rubs.

De 3-2-1 methode

De 3-2-1 methode is een populaire techniek voor het bereiden van spareribs op de BBQ, met als doel sappige en malse ribben met een perfecte textuur. De cijfers staan voor de verschillende fasen van het bereidingsproces, namelijk 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen.

 

3 uur roken

Plaats de gemarineerde spareribs op de bbq en laat ze gedurende de eerste 3 uur roken op een lage temperatuur van ongeveer 110-125°C. Dit geeft de ribben de kans om die rokerige smaak op te nemen. Plaats de spareribs niet direct boven de gloeiende kolen, maar zorg ervoor dat je je stuk vlees gaart met indirecte hitte. Zo voorkom je dat de kruiden en marinade verbranden.

 

2 uur stomen

Na de rookfase wikkel je de spareribs in aluminiumfolie. Voeg eventueel wat extra vocht toe, zoals boter of appelsap, om de ribben extra mals te maken. Dit pakketje gaat terug op de bbq voor nog eens 2 uur. Doordat de ribs in deze fase zijn ingepakt, wordt het vlees gestoomd waardoor deze goed mals kan worden.

 

1 uur grillen

Na het inpakken haal je de spareribs uit de folie en leg je ze terug op de bbq voor nog een uurtje. In deze fase kun je je spareribs nog voorzien van een dikke laag van je favoriete barbecuesaus. Dit zorgt voor een heerlijk plakkerige buitenkant en een extra smaaklaag.

 

Tip: Een barbecuesaus is ook altijd lekker om ernaast te serveren. Wij schreven eerder al eens over hoe je zelf de lekkerste bbq saus op tafel zet.

 

De 3-2-1 methode is een richtlijn die je kunt toepassen voor het bereiden van spareribs op de barbecue. Houdt daarbij wel altijd rekening met het formaat en soort vlees dat je gebruikt voor je spareribs. De ene soort varkensrib wordt zachter en malser dan de andere soort. We raden aan om je spareribs gedurende de bereiding in de gaten te houden. Oogt je vlees al mooi en is de tijd nog niet verstreken? Dan kun je natuurlijk altijd je spareribs eerder van het vuur halen.


 
    13-02-2024 16:25

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, handige tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer over ons